Nazorg - Traumazorg

Nazorg – Traumazorg

Vrijwel dagelijks staan er korte stukjes in de krant over een overval, gepleegd op een supermarkt of tankstation. De meeste mensen lezen over deze stukjes heen, maar voor de slachtoffers van de overval is hun leven, soms binnen luttele seconden, volledig veranderd. Vaak krijgen de slachtoffers hulp toegewezen van Bureau Slachtofferhulp. Veel bedrijven maken ook gebruik van de slachtofferzorg die wordt geboden door Bleeker training & advies.

Schokkende gebeurtenis

Sinds 1991 is Bleeker training & advies de tijdelijke steun en toeverlaat van mensen die een schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt. Want niet alleen slachtoffers van een overval, maar ook slachtoffers van een andere gewelddadige gebeurtenis, zoals bedreiging of vernieling, maken gebruik van deze hulpverlening. De jarenlange ervaring leert ons ook dat deze gebeurtenis vaak niet alleen staat in het leven van een slachtoffer: regelmatig zien we dat in een periode rond de schokkende gebeurtenis, meerdere vervelende gebeurtenissen plaatsvinden. Het overlijden van een dierbare, een ernstige aanrijding, scheiding, een operatie of het laten inslapen van een huisdier….

4 gesprekken methode

Afhankelijk van de gebeurtenis, de persoonlijke situatie en het verwerkingsproces worden afspraken gemaakt over de begeleiding. Veel slachtoffers ervaren het als prettig om gedurende een bepaalde periode een gesprek te voeren over alles wat op dat moment in hun leven gebeurt. Als basis worden 4 contact momenten gebruikt om de begeleiding te verzorgen. Een schokkende gebeurtenis maakt veel los in het leven van het slachtoffer en ook dat is iets waar zij niet op gerekend hadden. “het overvalt je …”

De jarenlange ervaring leert ons ook dat het belangrijk is om over deze gebeurtenissen te kunnen blijven praten. Familie en vrienden haken na een bepaalde periode af: “zit je daar nog mee, het is al zo lang geleden gebeurd” of “kom op, zet het van je af”. Als u een schokkende gebeurtenis heeft meegemaakt en graag een (korte) begeleiding in de tijd daarna heeft, kunt u via het contactformulier contact met ons opnemen.

Een kleine greep uit de gesprekken die gevoerd zijn met slachtoffers van een overval op een supermarkt

  • “Voor mij zelf kan ik die overval nog wel accepteren, maar dat mijn medewerkster hier ook slachtoffer van moest zijn, dat is voor mij erg moeilijk…”
  • “En nou zit die schoft van mijn geld, op een terras in Antwerpen, waarschijnlijk een biertje te drinken…en ik heb me daar een brok ellende…”
  • “Als je mij van tevoren verteld zou hebben, dat ik me na een overval zo verschrikkelijk ellendig zou voelen, had ik je hard uitgelachen!”
  • “Ik had die jongeman in de winkel nog staan bewonderen, hij had zo’n mooie kop met haar. En ineens pakt hij me vast en zet een mes op mijn keel, wie kan ik nu nog vertrouwen?”

“Het is erg prettig om een gesprek te hebben met iemand die je niet kent en die toch de juiste vragen stelt!”